Trucs per a millorar la memòria i l’aprenentatge

2017-04-28    |    Alzheimer, Articles català, Psicopedagogía

Si volem recordar millor allò que aprenem, hem de tenir en compte el següent:

- Dormir ens ajuda a recordar allò que hem après, és sobretot durant el son profund (son REM) quan el nou coneixement es “grava” al nostre cervell. Es recomana dormir unes 8 hores diàries. Les migdiades, de mitja hora més o menys, també tindran un efecte positiu en la consolidació allò après.

- Hi ha certes aplicacions a internet de lliure accés que, a través de diversos exercicis, ens serveixen d’entrenament per a millorar la memòria. Si dediquem una estoneta cada dia, en tenim prou amb 5-10 minuts d’entrenament, notarem una notable millora en la nostra memòria.

- Hem d’intentar evitar les preocupacions. Si estem intentat llegir, fer i/o aprendre alguna cosa però a la vegada tenim algun pensament rondant pel cap, no podrem ser efectius amb el que estem fent, ja que ens està ocupant lloc a la memòria de treball. El que es recomana és escriure allò que ens preocupa en un paper i intentar no pensar-hi més, així alliberem la memòria de treball i la podem utilitzar per allò que realment estem fent.

- Es recomana abans d’anar a dormir, cada dia, fer una recopilació d’allò que hem après durant el dia i que volem recordar. N’hi ha prou en fer un repàs mental, i si veiem que hi ha alguna cosa que no  ha quedat prou clara o  que tenim dubtes, intentar aclarir-la abans d’adormir-nos. Així durant el son REM el nostre cervell podrà emmagatzemar eficaçment els nous aprenentatges a la memòria a llarg termini.

- Fer exercici és molt positiu per a la memòria i l’aprenentatge, a part de de millorar el nostre estat de salut i el nostre benestar; ens ajuda a estar més motivats, a proposar-nos metes i esforçar-nos per aconseguir-nos. Aquesta cultura de l’esforç i l’èxit es traslladarà al camp de l’aprenentatge.

- Quan el que volem és aprendre alguna cosa, no podem pretendre aprendre-ho tot perfectament en un dia. Si ens estem enfrontant a una tasca relativament llarga o complicada, el que es recomana és la pràctica espaiada en el temps. D’aquesta manera el record es consolida a la memòria a llarg termini. En canvi, si ho ens aprenem tota una lliçó el dia abans de l’examen, aquesta informació queda només a la memòria de treball, de manera que al poc temps d’haver fet l’examen ja no recordarem res del que havíem estudiat.

- Per últim, per a un bon aprenentatge, és molt important establir relacions entre elements. És a dir, relacionar el nou coneixement amb allò que ja sabíem. Això farà que creem arxius més grans i forts de memòria a llarg termini; en canvi si no creem relacions el nou coneixement es guardarà en compartiments petits i separats (sense cap connexió), i això farà que sigui molt vulnerable a l’oblit.

 

Ariadna Vallverdú responsable del servei de psicopedagogia de Centro Perfetti.

Primeres entrevistes gratuïtes.

Per a més informació trucar a: 931929419

 



Volver al listado de noticias
Temas

No se trata de enseñar al enfermo a "moverse", sino de guiarle para que dirija la atención hacia las diferentes informaciones provenientes del cuerpo.

Carlo Perfetti, Neurólogo

El aprendizaje es la condición previa al proceso de desarrollo.

Vygotsky L.S, Psicólogo

El problema está en el cerebro y no en el músculo. Usemos el cerebro del paciente.

Carlo Perfetti, Neurólogo
Nuestro sitio web utiliza cookies para mejorar los servicios que se ofrecen. Si continúa navegando, asumiremos que acepta su uso