Quines son les funcions del Neuropsicòleg/a?

2024-06-17    |    Neuropsicología

Tenint en compte la informació exposada fins al moment, podem descriure cinc funcions essencials del neuropsicòleg:

Diagnòstic. A través d’eines estandarditzades i de la observació clínica, es descriu el patró de funcionament de la persona, valorant els seus punts dèbils i forts. És a partir d’aquest diagnòstic, quan es planteja el pla terapèutic a seguir. És imprescindible que el pacient i els seus familiars siguin un element actiu en el procés d’establiment d’objectius i posterior treball dels mateixos.

  • Intervenció. Diferenciem la intervenció enfocada a la recuperació de funcions i la intervenció compensatòria. En aquest segon cas, quan la funció no es pot recuperar, ja sigui per la gravetat de la lesió o per la pròpia degeneració cerebral, entrenem l’ús d’eines que ajudin a compensar les dificultats existents (parlem d’ajudes externes, com les agendes, telèfons, calendaris..).

En ocasions, especialment en processos degeneratius, és important tenir present que, tot i que les funcions afectades no retornaran al nivell previ, l’estimulació cognitiva és una eina clau per procurar el manteniment cognitiu, i conseqüentment, d’autonomia de la persona.

Suport emocional. Tant al pacient com als familiars. El procés de rehabilitació és de llarga durada pel que són freqüents les oscil·lacions emocionals al llarg del procés. És altament recomanable l’acompanyament emocional a fi de poder transitar aquesta etapa amb un acompanyament i les eines adequades a cada cas.​​​​​​​

Prevenció i divulgació. Cada vegada més escoltem parlar de salut cerebral. Són nombrosos els estudis que indiquen la importància d’intervenir el més aviat possible davant queixes cognitives vinculades a processos emocionals i/o d’estrès, davant casos de deteriorament cognitiu lleu, etc.

 

 

Per a més informació i primeres visites contactar al telèfon: 931929419 – 601294455 o bé, al correu electrònic:  info@centroperfetti.com

 

 

 

Laia Sariñena Garcia

Neuropsicòloga

Col. 25461



Volver al listado de noticias
Temas

No se trata de enseñar al enfermo a "moverse", sino de guiarle para que dirija la atención hacia las diferentes informaciones provenientes del cuerpo.

Carlo Perfetti, Neurólogo

El aprendizaje es la condición previa al proceso de desarrollo.

Vygotsky L.S, Psicólogo

El problema está en el cerebro y no en el músculo. Usemos el cerebro del paciente.

Carlo Perfetti, Neurólogo
Nuestro sitio web utiliza cookies para mejorar los servicios que se ofrecen. Si continúa navegando, asumiremos que acepta su uso