Què és la Neuropsicología?
2024-06-17
|
Centro perfetti, Neuropsicología
La Neuropsicologia és una branca de la Psicologia que estudia la relació entre cervell i conducta. Té com a objectiu entendre el funcionament del cervell i, com aquest, determina allò que fem els individus.
Les persones podem dur a terme el nostre dia a dia de forma eficaç gràcies a la participació de les funcions cerebrals (anomenades funcions cognitives), que interactuen constantment amb l’entorn. Existeixen diferents funcions cognitives:
- Orientació. Ens proporciona informació sobre nosaltres mateixos: qui som, on som i per a què. Distingim la orientació personal (inclou dades personals com el nom, l’edat, la data de naixement, l’estat civil..), la orientació temporal (hora aproximada, dia de la setmana, dia del mes, mes i any en el que ens trobem) i la orientació espacial (lloc on som, ciutat..).
- Atenció. És una funció bàsica que permet el desenvolupament de la resta de funcions. Gràcies a l’atenció podem realitzar activitats essencials com concentrar-nos en una tasca (llegir, escriure, mantenir una conversa, veure una pel·lícula..), buscar un determinat objecte (ser capaços de trobar els nostres iogurts preferits a la nevera del supermercat, agafar la sal en lloc del sucre..) així com simultaniejar tasques (parlar mentre conduïm, escoltar música mentre fem les tasques domèstiques, etc).
- Velocitat de processament. Fa referència a la velocitat amb la que el nostre cervell processa la informació provinent de l’entorn per emetre una resposta. Qualsevol activitat requereix d’una velocitat adequada per poder realitzar-se de forma eficaç i efectiva: respondre a una pregunta, escriure, llegir, fer càlculs..
- Llenguatge. És la capacitat que ens permet comunicar-nos amb els altres de forma oral (expressió) així com entendre els missatges provinents dels nostres interlocutors (comprensió).
- Memòria. És una funció primordial amb una gran implicació en la constitució de la nostra identitat. Existeixen diferents maneres de classificar la memòria. A grans trets, podem diferenciar la memòria retrògrada de l’anterògrada. La primera, és un tipus de memòria antiga que permet recordar dades sobre la nostra història (a quina escola vam anar, quins professors teníem, on i quan ens vam casar..) així com vivències experimentades temps enrere. L’anterògrada, fa referència a la capacitat d’adquirir nous aprenentatges (recordar el nom d’una persona que acabo de conèixer, quan tinc la propera visita mèdica, etc).
- Funcions executives. Són les habilitats responsables de guiar i regular la nostra conducta: què he de fer, quan ho he de fer i de quina manera. Es tracta de les funcions més complexes, que assoleixen la seva plenitud cap al principi de l’edat adulta.
- Visuopercepció i visuoconstrucció. Permeten l’anàlisi i processament de la informació de tipus visual. D’aquesta manera, podem reconèixer un objecte, situar-lo en l’espai i, conseqüentment, manipular-lo.
L’existència d’aquestes funcions no seria suficient sense la participació d’altres, com són els processos motors, que permeten la realització de moviments des de caminar, moure’ns o parlar; o d’altres, com el processament emocional i sensorial o d’habilitats, com el càlcul i l’escriptura.
Hem d’entendre el cervell com una estructura indivisible, formada per múltiples regions i les connexions entre aquestes, que donen com a resultat la conducta observable. Les persones som el resultat del nostre funcionament cognitiu, però també emocional i conductual. La Neuropsicologia aborda el conjunt de les tres esferes.
Per a més informació i primeres visites contactar al telèfon: 931929419 – 601294455 o bé, al correu electrònic: info@centroperfetti.com
Laia Sariñena Garcia
Neuropsicòloga
Col. 25461
Volver al listado de noticias